Automata

Automata zijn mechanische, bewegende machinetjes die gemaakt zijn om bewegingen van dieren of mensen te imiteren. Vooral in de 19e eeuw waren automata erg populair. Met hernieuwde technieken heb ik getracht deze kunstvorm weer een nieuw leven in te blazen. In de getoonde kunstwerken maak ik oa gebruik van magneetjes en spiegels om de illusie van een bewegend diertje te creëren. Bekijk de filmpjes om te zien hoe de diertjes tot leven komen!

Kameleon

Bekijk de video om te zien hoe de kameleon tot

leven komt!

Deinonychus

In deze video kruipt een papieren 'Deinonychus' uit een ei.

 Klik hier om het model van de Deinonychus te downloaden.

Deze kleine hagedissen leven in bomen. De mannetjes verdedigen hun terratorium - en lokken tevens wijfjes - met hun uitklapbare gele keelzak.
Gebruikt materiaal: papier, hout, magneetjes, papyrus.

Vliegende hagedis

Kolibrie op zonne-energie.

Zeepaardje

Dit kleine zeepaardje draait zijn rondjes met behulp van een batterij-klokje. Het was leuk om dit eenvoudige mechaniek te creëeren.

Angstige schildpad

Een andere automaat gebaseerd op dezelfde constructie als de kameleon. De schildpad is gemaakt van papier, het oog is een kleine bal-magneet.  Wanneer het mechaniek wordt opgewonden

steekt de schildpad langzaam de kop uit zijn schild en kijkt rond, alsof in doodsangst, voordat hij zich terugtrekt in de veiligheid van zijn schild.

Of is deze schildpad gewoon te kritisch over hetgeen hij ziet?

Planetoïde

Het leven is kalm en vredig hier, hoewel er niet veel ruimte is op deze miniatuurplaneet.

Ik maakte deze planetoïde van papier. Het is erg klein, slechts 5cm hoog.  Een batterij-klokje zorgt voor de draaibeweging.

 

Vuurspugende draak

Het was een lang gekoesterde wens van mij om ooit een draakje te maken dat echt kan vuurspugen, maar dan zonder het gebruik van vuur of chemische stoffen, Ik dacht altijd dat het niet mogelijk was, maar toen ontdekte ik een truc met een spiegel. Ik gebruik spiegels voor veel van mijn automaten. In dit geval verwijderde ik, een gedeelte van de reflecterende laag achter de spiegel, op de plaats waar ik het vuur wilde tonen. Het licht van het vuur bevindt zich achter de spiegel. De draak zelf is gemaakt van papier.

Ik maakte ook een 'Steampunk'-versie. Deze draak is gemaakt van messing tandwieltjes en andere onderdeeltjes van een klokje. Ik gebruikte een ritssluiting om de flexibele hals van de draak te maken. Alle andere tandwieltjes aan de onderkant en de zijkanten van het mechanisme - de koperen buisjes en het opwindsleuteltje aan de rechterkant - zijn puur voor decoratie.

Magisch vissencarrousel

Zodra het mechanisme in werking is gezet zwemmen acht vissen kalm voorbij. Net als de kameleon is de illusie gecreëerd met een spiegel. Elke vis is handgemaakt van papier.

Aapje in het oerwoud

Verbaasd

Neutraal.

Boos

Agressief

Angstig.

Zodra u aan de zwengel draait duikt deze aap uit de bladeren en toont allerlei verschillende gelaatsuitdrukkingen. Een video is in de maak.

Petit univers

Het mysterie van het universum weergegeven in 17 panelen. Enige activiteit van de kijker is vereist om een vallende ster en een supernova. in gang te zetten.

Petit univers II

Het mysterie van het universum weergegeven in 11 panelen. Enige activiteit van de kijker is vereist om een vallende ster, een supernova en een vallende ster in gang te zetten..